Basgitarr

Utrustning och tips

En begagnad stråke med nytt tagel

German_bow_with_new_hair_2

Den begagnade stråken med tysk fattning som jag fick tag på för någon månad sedan behövde nytt tagel eftersom den var utan det när den införskaffades. Inställningen var att jag skulle försöka mig på konststyckt att tagla stråken själv med hjälp av goda idéer på internet. Men i sista stund kom jag på att även rådfråga den mycket skicklige instrumentbyggaren, vilken också justerade min kontrabas, om mer goda råd och tips.

Idén blev att jag skulle få möjlighet till goda råd och även få låna några väl valda verktyg, tex. en bra fixtur för stråken. Fortfarande var intentionen att jag skulle försöka ro iland arbetet själv.

Men när allt kom om kring fick jag en fantastiskt bra genomgång hur man monterar tagel och täljer de kilar som behövs. Ja, hela stråken fick ett nytt liv inom någon enstaka timme samt att det blev en ordentligt bra grundkurs i detta ämne för mig. Även om jag inte gjorde något arbete själv var det fantastiskt intressant att se på och höra om detaljerna i arbetet. Ju mer jag tänker på det, är det faktiskt ett mycket komplicerat arbete där det krävs år av övning för att vara duktig på. Som grädde på moset fick jag även min “gamla” stråke med fransk fattning justerad för än bättre funktion (uppspänningsmuttern behövde justering, 1/2 varv). Vilken bonus!

Arbetet genomfördes enligt följande (kom ihåg att stråken var utan tagel från början):

 • Börja med att fästa tagel i frosch, använd taglets ände som redan är knuten och limmad.
 • Tälj till och montera ny kil, se till att de två kanter som ligger an mot tagel är relativt mjukt tillskurna. Se också till att tagel inte smiter mellan kil och hålighetens sidor.
 • Montera tillbaka "luckan" och säkerställ att tagel inte smiter mellan kil och luckans sidospår. Taglet skall också fördelas jämnt mellan sidorna.
 • Trä silverring på tagel, se till att den mjukt tillslipade änden är vänd ut mot stråken längd.
 • Tälj till en tunn kil till ringen och montera den på insidan stråken. Se till att taglet verkligen blir snyggt utbrett med kilens hjälp.
 • Skölj taglet under ljummet vatten så att det blir väl genomblött/fuktat.
 • Kamma taglet så att stråna lägger sig parallellt. Använd en luskam med två sidor. Börja med den grova sidan och avsluta med den finare sidan av kammen. Då lägger sig stråna rätt och de strån som eventuellt går av har i regel någon defekt som gör dem sköra. Därför är det faktiskt bra att få det att lossna redan nu.
 • Montera froschen på stråkpinnen och justera froschläget så att det är ca 6 mm från det kortaste läget.
 • Dra ut taglet längs stråkens fulla längd och bind ihop stråna vid lämplig avstånd från frosch, dvs. rätt längd så att den passar i stråkens hålighet vid spetsen. Vira ett antal varv med stark tråd och avsluta med några självlåsande knopar. Använd gärna flugbindartråd till detta. Sätt också gärna knuten på nedsidan så att man får en indikator för vilken sida som skall vara vänd mot stråkpinnen.
 • Kapa taglet strax efter knuten och fixera med några droppar superklister. Klistret aktiveras mycket snabbt med hjälp av fukten i taglet.
 • Tälj till och montera ny kil till spetsen och att de två kanter som ligger an mot tagel är relativt mjukt avrundade. Se även här till att tagel inte smiter mellan kil och hålighetens sidor. Det är viktigt att kilen inte är överdrivet “tight” mot sidorna så att man inte riskerar att spränga spetsen i sidled.

German_bow_with_new_hair_1

 • Spänn till sist upp taglet med en "pinne" på baksidan av stråkpinnen medan stråna torkar över natten.

Filar i taglets båda ändar tillverkas av lönn medan kilen vid silverringen täljs till av en bit al. När sedan taglet har torkat över natten är det dags att applicera harts och sedan provspelning.

Jag fick verkligen applicera mycket harts för att stråken skulle börja fungera. Men sen var det en fröjd att börja ta toner med denna stråke. Det var faktiskt en mycket större skillnad att spela med tysk fattning än med fransk fattning än vad jag inbillade mig. En markant skillnad var att handen inte ansträngs lika mycket med den tyska fattningen.

Nu är jag verkligen inte någon expert på att spela med stråke, men det är mycket beroendeframkallande att prova på det också. Jag kommer att behöva mycket träning för att få det att låta bra. Men kul är det!

Kort sagt: jag är fantastiskt glad över att jag fick vara med på arbetet med tagling av min “nya” stråke. Vilken höjdare!

Annonser

2017-04-04 - Posted by | Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: