Basgitarr

Utrustning och tips

Enkelt fäste för kabelanslutet utgångsjack till kontrabasen

Det var ju inte speciellt länge sedan min egna kontrabasmick blev utrustad med ett 3d-printat fäste för utgångsjacket. Sedan dess har jag även sneglat lite på LANDO pickup mounting clamp från Lando Music i Frankfurt am Main för att montera utgångsjack från piezo-pickupen på kontrabasen. Fästet från Lando består av ett kabelklammer i plast (nylon), plastskruv med mutter inklusive fingergrepp samt två gummibrickor. Således är det en ganska enkel konstruktion, om än väldigt fiffig. Den är heller inte speciellt dyr, bara €5/st, vilket då inte blir något hinder att köpa en sån.

Output_jack_holder_for_tailpiece

Men av en händelse fick jag tag på delar till ett sånt fäste hos Essentra Components vilket innebar att jag givetvis måste prova att montera ihop en egen fästanordning på samma tema. Det enda jag inte kunde få tag via denna firma var gummibrickorna. Som tur är hade jag en kollega som hade gummibrickor hemma med lite för stora hål. Men efter att ha provat brickorna så visade det sig fungera ändå. Gummibrickorna var främst tänkt att användas som billiga axelbandslås men passade detta ändamål också.

Kabelklammer finns i olika storlekar och jag valde innerdiametrarna 12.7 mm och 19.1 mm för att kunna prova att anpassa fästena för sladdmonterade telejack från dels Switchcraft respektive Neutrik. Den största modellen visar sig också passa till sladdmonterade XLR-kontakter.

Tele_output_jack_Swithcraft Tele_output_jack_Neutrik
Fäste för “Switchcraft” Fäste för “Neutrik”

Avsikten med fästena är att montera utgångsjack från piezo-mickar på stränghållaren via ett av dess hål. Jag valde att provmontera på insidan av stränghållaren och det visade sig gå alldeles utmärkt. Spontant känner jag lite oro för att montera det smalare fästet (“Switchcraft”) på detta sätt i och med att eventuell kontakt mellan kontaktdon och stränghållaren kan ge stomljud som fortplantar sig till piezo-elemenet. Men det är en helt annan historia, då jag inte provat det i praktiken. Montering med det större kontaktdonet (“Neutrik”) visade det sig att problemet inte var lite överhängande då kontaktdonet hamnade på betryggande avstånd från stränghållaren.

Bass_on_Stage_no_mick

En annan intressant aspekt är om det går att kombinera hållaren Bass on Stage med utgångsjackhållare av kabelklammer. Bass on Stage används med avsikt att montera en akustisk mikrofon på kontrabasen via hålen på stränghållaren. Här visade sig det att de enkla utgångsjackhållarna inte direkt passade att montera samtidigt i de övriga hålen tillsammans med Bass on Stage. Däremot skulle det teoretiskt gå att montera fästena i en av skruvarna närmast mickfästet på Bass on Stage. I så fall är man anvisad till att använda min 3d-printade hållare eller annan liknande lösning.

Bass_on_stage_w_clamp

Men för att vara på säkra sidan om huruvida det fungerar att montera kabelklammerlösningen på baksidan av Bass on Stage provade jag att modifiera en klammer med 6.5 mm hål avsedd för mickfästets M6 vagnsbult. Det visade sig fungera utmärkt, dock är vingmuttern som kom med mikrofonfästet lite för stor och vill gärna krocka med klamret. Vill man verkligen kombinera Bass on Stage med det enkla klämfästet finns det alltså hopp!

Att sätta fast det kabelanslutna kontaktdonet på basen med kabelklammerlösningen är verkligen smidigt och enkelt. Det är dock ett litet pysslande innan man får kontaktdon, skruv, brickor och mutter på plats. Men när det väl är på plats blir det mycket enkelt och diskret. Och på kuppen blir det även enkelt att ta bort utan att några verktyg behöver vara inblandade. Hade man kunnat fästa klamret på kontaktdonet mer fixerat hade det underlättat handhavandet lite. Men den större varianten av fästet kan dessutom användas för att montera andra kabelanslutna kontaktdon om man har behov av det, exempelvis en kort kabel med XLR-kontakt.

Har man behov av en billig lösning för att fästa ett utgångsjack på sin kontrabas på ett smidigt och diskret sätt är detta verkligen en bra lösning. Inga verktyg behövs och variationen på klammerstorlek gör att det kan anpassas till att passa olika storlekar på utgångsjack. Det kanske är billigare än €5/styck om man köper flertalet av dessa klammer. Men behöver man bara ett blir det nog bäst att köpa direkt från Lando.

www.essentracomponents.se

Annonser

2017-06-06 - Posted by | Byggprojekt, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: