Basgitarr

Utrustning och tips

Rapport från en PrataBas-träff i Örnsköldsvik 2017

Under årets PrataBas-träff löningshelgen i Oktober samlades cirka 10 stycken deltagare i Medborgarskolans lokaler. Personligen hade jag missat den helt nyetablerade vårträffen tidigare i år och därför var också studieförbundets nya lokaler helt nya för mig också.

PB-meeting_2017_affisch   PB-meeting_2017_workshop

Väl uppriggad med mina medhavda instrument och övrigt tillbehör började dagen med en enkel supportinsats på ett av mina egna instrument. Det visade sig att utgångsjacket på min Squier P-bas var lös och behövde lite service. Nu hade jag med mig lite verktyg ifall någon skulle behöva justera något på sina basar, men det var jag själv som “åkte dit” och behövde hjälpen.

Överlag är jag mycket, mycket nöjd med allt klämmandet och kännandet på årets deltagarbasar. Här hittade vi instrument från bland annat, nyss nämnda, Squier, Ibanez, Warwick, Fernandes, Yamaha, Clover, Peavey, LTD, Wolf, Maruszczyk, Sandberg, Hagström, Fender, Lighthouse, SX och Tobias.

PB-meeting_2017_mrbaloo_basses

PB-meeting_2017_hellish_basses

Bland basarna fick faktiskt Sandberg-basen med PJ-konfiguration mig verkligen att känna ett riktigt ha-begär. Men även en Yamaha BB5000 fortsatte att bekräfta mitt Yamaha-intresse. Båda var lika fantastiska instrument!

PB-meeting_2017_SuperSwede_basses   PB-meeting_2017_Ostmans_musik_basses   PB-meeting_2017_Warwicks

Sedan fick mina fördomar om basar där utseende och märken som tidigare inte tilltalat mig, en riktig törn; Clover Slapper-basen var helt magiskt att spela på, vilket klipp i tonen! Och att dessutom spela på ett huvudlöst instrument är faktiskt lite knepigt till en början då man är van att halsen har ett huvud också. Men lätt magiskt var det allt, speciellt när jag fick sitta och spela uppe på en Pleasureboard från TecAmp. En bandlös Warwick med Galli Black nylon-strängar gjorde också att jag också behöver sätta mig ner och fundera på vilken av mina basar som skulle må bra av såna strängar. Hmm!
Kort sagt gjorde faktiskt inte en enda bas mig besviken under dagens provande. Alla hade sin charm på nåt vis, även en av jazzbasarna med bortslipat märke på huvudet var mycket, mycket trevlig att spela på. I den var det, på något vis, lite samma ljudkaraktär som i min Squier P-bas. Och som vanligt var basarna från Maruszczyk mycket trevliga bekantskaper.

PB-meeting_2017_Ostmans_musik_ampPB-meeting_2017_Hellish_bass_amp

På förstärkarsidan hittade vi modeller från EBS, LD, Markbass, GK, Laney, TecAmp och Acoustic Image. Där högtalarlådorna inte var inbyggda i systemen kom dessa från Markbass och Warwick.
Här blev jag mest överraskad och förtjust i Markbass Little Mark Tube med alla dess funktioner inklusive två separata ingångar,  en vanlig med telejack och en med kombinerat telejack och möjlighet till inkoppling av balanserad XLR med 48V fantommatning. Det verkade ju vara rätt bra om man vill dubblera på elbas och kontrabas uppmickad med akustiskt kondensatormick. Här kanske jag får gå in till min lokale musikaffär och kolla vidare på denna apparat. Dock var jag, personligen, inte lika förtjust i den tillhörande lådan.

De pedaler som var representerade kom från MXR, Korg, Tech21 NYC, EHX, EBS, Boss, Behringer, DOD, Seymour Duncan, Blacksheep, Ibanez, Catalinbread, BBE, MJM, Darkglass, Sadowsky och OctaRay. Sen hade vi representanter med trådlöst från både Sony och Line 6. Mycket fina pedaler från alla ljudkaraktärers hörn.

Men det som fångade mig mest här var Seymour Duncan Studio Bass Compressor. I likhet med min EBS MultiComp verkade denna apparat kunna få till mitt ljudideal utan att egentligen höras, alltså en apparat som kan vara "ständigt på" (möjligtvis avstängd vid spel på bandlös bas) som fixar till saker som egentligen inte märks förrän man stänger av den. Jag rattade, helt sonika, in alla reglage på klockan 12 och tre-lägesswitchen i "full frequency"-läget. Inget mer behövde göras! Little Mark Tube fick också ha sina tonreglage på klockan 12. Men när man stängde av pedalen fattade jag att man inte kunde vara utan en Studio Bass (eller min EBS MultiComp för den delen).

 

PB-meeting_3d_printer   PB-meeting_2017_3d-printing_software   PB-meeting_2017_pi-cover

PB-meeting_2017_Ostmans_musik_truss_rod_cover_printing   PB-meeting_2017_Ostmans_musik_truss_rod_cover_printed

Som grädde på moset så hade tidigare års eldorgelspel bytts ut mot en 3d-skrivare som matade ut olika dragstångsluckor under dagen. Här fick jag förstklassig hjälp att fixa en custom-dragstångslucka till min piccolobas. Helt fantastiskt att kunna få till en trelagers lucka (svart, vit, svart – precis som den köpta luckan jag hade) men med ett vitt "pi"-tecken på toppen. Grymt häftigt!

PB-meeting_2017_for_sale

Jag är redan tidigare såld på 3d-printers förnämlighet i och med utvecklingssamarbetet av effektpedalhållaren FX Smart. På träffen var vi faktiskt två stycken som hade pedalbord med pedaler monterade med dessa hållare.

Jag är mycket tacksam för arrangemanget och även att Östmans Musik lånade ut instrument, förstärkare och pedaler för testning.

Nu måste jag fundera på:
– Behöver jag en ny bas?
– Behöver jag en ny förstärkare och högtalarlåda?
– Behöver jag black nylon-strängar på någon bas?
– Behöver jag en 3d-skrivare (eller rättare sagt: när köper jag en sån)?
– Skall jag byta ut min EBS MultiComp mot en Seymour Duncan Studio Bass Compressor?

Men, när allt kommer omkring kan jag nog besvara min första fråga direkt: det är ju helt fantastiskt att kunna prova och klämma på utrustning så här. Men det slutar (idag) med att jag känner mig otroligt nöjd med de instrument som jag har hemma. Dock kunde jag inte komma hem utan en ny chorus-pedal till “obasen” (dvs. elgitarren). Den behövde jag!

Annonser

2017-11-04 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: