Basgitarr

Utrustning och tips

Första två gigen med kontrabasen! – En höstkrönika 2017

Jösses, kunde man vara mer nervös än när man tar med sig ett nytt instrument på ett gig? Jag minns första gången jag tog med mig min bandlösa Peavey Cirrus till ett gig. Den gången gav jag mig ut på “okänd mark” och hade bara det instrumentet med mig, ingen backup. Men det gick bra det också. Där förlitade jag mig på massor med övningstid på det nya instrumentet och det gav ju utdelning.

Men nu har jag faktiskt genomfört två gig med kontrabasen där den får alternera med elbasen på olika låtar. Det kändes verkligen bra även om jag körde säkert och spelade det mesta i första position. Men det var nog mer av säkerhet för min egen del även om låtarna passade jättebra att spela just så.

Inför det första giget till dessa spelningar repade jag låtarna med enbart elbas, men på något sätt kände jag att två låtar inte riktigt blev rätt. Jag kunde först inte förstå vad som kändes fel, men så småningom förstod jag att just dessa låtar krävde kontrabas på något sätt. Jag provade först att spela dem hemmavid på kontrabasen och det känds verkligen helt rätt. Och efter all extra övning var jag så redo jag kunde vara att spela kontrabas på konsert.

Nu kom det faktiskt in tekniska frågor: hur skulle kontrabasen förstärkas och hur skulle jag hinna med att byta instrument mellan låtarna? Jag vill ju inte byta instrument massor med gånger och jag behöver också ha tid med det. Som tur var var konserten uppbyggd på ett tema med korta berättelser mellan sångerna så att det skulle då finnas gott om tid att byta instrument. Då återstod bara förstärkningsfrågan.

Under repetitionerna använde jag min egen piezomick men till konserten fick jag känslan att det i stället skulle vara kul att micka upp instrumentet med en fin Line Audio CM3  fastsatt med hjälp av Bass On Stage. Helt oprovat i större sammanhang tog jag beslutet att ta steget från enkel piezomick till att micka upp basen akustiskt.

Signalvägar_elbas_och_kontrabas_2017

Elbasen (MusicMan Stringray) kopplas till A-ingången på en Boss LS-2 Line Selector via en EBS MultiComp. Signalen från micken på kontrabasen (Lenoardo DB-134-BK) förstärks med en ART Tube MP där signalen går vidare genom en Boss GEB-7 grafisk eq till B-ingången på Boss LS-2. Signalen går sedan från utgången på LS-2 till förstärkaren EBS Drome 12. På så vis har jag möjlighet att enkelt switcha instrument genom att välja ingång på Boss LS-2-pedalen.

Eftersom kontrabasen mickas med en kondensatormikrofon behövs strömförsörjning och förförstärkning innan den kan kopplas till min basförstärkare. Det sker med hjälp av ART Tube MP och för att kunna kompensera för någon eventuell rundgångsfrekvens hos det akustiska instrumentet valde jag att plocka in en grafisk eq i den signalkedjan. Nu hade jag tur att jag inte behövde justera någon nämnvärd frekvens, men funktionaliteten fanns där om det skulle behövts.

Det blir ganska mycket jobb med att koppla ihop detta men genom att placera pedalerna på ett egenbyggt pedalbord fastsatta med FX Smart hållarsystem blir det dock ändå ganska lätt att ställa upp utrustningen. Kontrabasen utrustas dessutom med ett XLR-uttag så att den snabbt kan kopplas in eller ifrån utan att behöva röra mikrofonen.

Hur gick spelningarna då? Jo, jag tycker nog att det väldigt bra och långt över mina egna förväntningar. Det visade sig dessutom gå alldeles utmärkt att växla mellan el- och kontrabas och med mer erfarenhet och övning på att byta instrument går det smidigare och smidigare för varje gång. Ljudet från kontrabasen var kanske lite tunnare i de lägre frekvenserna, speciellt vid spel på E-strängen, men det borde nog bara vara fråga om att hitta exakt rätt mickplacering. Det skall jag jobba vidare på. Det är dock lite svårt att höra den kompletta ljudbilden från kontrabasen då både direkt- och högtalarljudet är svåra att helt skilja på i stående spelposition. Men som tur var fick jag även höra min kontrabas spelas på från lite distans med hjälp av en annan basist på plats. Och jag är verkligen imponerad av ljudet från systemet, trots den lite lägre förstärkta lågbasen, och verkligen jättenöjd med min setup.

Tidigare under året fick jag faktiskt ett väldigt bra råd av en ung tonåring: “Prata mer om det som gått bra än det som inte gått som det var tänkt”. Hemmavid hade vi berättat lite anekdoter om händelser som inte gått så bra som det var tänkt. Och när man tänker efter så är det väl så som de stora nyhetsmagasinens löpsedlar brukar vara skrivna. Men vilket bra råd av tonåringen! Om vi fokuserade mer på det som gått bra blir allt så mycket mer positivt och roligt än att bara fokusera på dåliga erfarenheter. Detta gäller nog också de spelningar man får vara del av. När vi spelat ett gig är det lätt att bara fokusera på de toner som inte satt, refränger som man glömde, etc. Varför inte plocka fram godbitarna från giget och känna sig stolt? Publiken tycker ju ändå att det var bra på ett eller annat sätt.

Precis så känner jag nu efter dessa två gigen där kontrabasen fått vara med i setlistan. Visst, några toner kanske blev lite fel eller någon rytmisk figur hamnade lite ur tempo. Men i det stora hela fick vi alla i bandet känna oss väldigt nöjda med vår prestation. Det gav åtminstone mig mersmak för framtida spelningar och dessutom får jag känna lite stolthet i att få vara del i det musikaliska uttrycket som låtskrivaren försöker förmedla. Jättekul helt enkelt! I sammanhanget blir då de mer tekniska lösningarna, med alla signalkedjor basarnas ljud åker fram i, relativt ovidkommande trots att vi förlitar oss på att det fungerar som det är tänkt.

Så om jag återknyter till inledningen så behöver man inte vara speciellt orolig att ge sig ut i “okända marker” bara man gjort hemläxan väl. Kontrabasen har fått lufta sig “på riktigt” och det gick alldeles utmärkt!

Annonser

2017-11-18 - Posted by | Kontrabas, Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: