Basgitarr

Utrustning och tips

Förlänga livet på klossen med torkat harts

När jag väl fick tag på en stråke med fransk fattning till min kontrabas fick jag ju heller inget ljud från instrumentet med stråken. Men efter att ha inhandlat harts blev det faktiskt lite liv i basen. Dock tyckte jag nog att det var väldigt svårt att spela med stråke och det var fortfarande inte helt lätt att få ljud i de olika strängarna, speciellt E-strängen. Sedan dess har jag även fått tag på en stråke med tysk fattning och har egentligen haft samma problem att få taglet att greppa strängarna, även med påstryket harts. På något sätt har jag misstänkt att greppet mellan tagel och sträng borde höra ihop med hartsets sk. “fräschhet” men eftersom jag inte har så stor vana med harts vet jag heller inte hur ett fräscht harts skall vara.

Pops_alcoholic_treatmentPå amerikanska Talkbass.com hittade jag en diskussion om hur gammal och uttorkad harts kan återges sin ursprungliga mjukhet genom att utsätta hartset för en kontrollerad alkoholhaltig omgivningsmiljö. Tipset kommer ursprungligen från professor Kurt Muroki på Indiana University Jacobs School of Music och verkade verkligen enkelt och fungerande.

Metoden går ut på att öppna locket på hartsets förpackning och ställa ned den i en lite större burk. I botten på den yttre burken häller man en liten mängd alkoholbaserad handdesinfektion eller en 50/50-lösning av alkohol och vatten (T-röd har också visat sig fungera). Man får bara vara försiktig att alkohollösningen inte kommer i direkt kontakt med hartsklossen. Förslut burken med lösningen och hartsförpackningen med ett tätslutande lock och låt detta stå i ett antal timmar. Enligt Muroki blir hartset mjukt efter en natt i denna miljö och efter 2-3 dagar blir hartset så mjukt att det är flytande. Det gäller alltså att hålla koll på sitt harts under tiden behandlingen pågår.

Eftersom jag misstänkte att mitt harts var lite för torrt provade jag metoden. Knappt tre timmar senare verkade hartset vara "som nytt" och väldigt mjukt och klibbigt på ytan, även runt om där det ligger i “knäckformen” av papper. Om jag hade fortsatt behandlingen mycket längre skulle hartset nog snart vara helt flytande. Så här långt verkar metoden fungera mycket bra.

Några timmar ytterligare efter behandlingen märktes det att hartset hade stelnat lite, eller rättare sagt homogeniserats lite och blivit lite mer jämn i konsistensen. Kanske skulle jag kunnat låta processen pågått lite längre än de tre timmarna.

Givetvis provade jag att stryka taglet på båda mina stråkar med detta återupplivade harts. Snacka om ett fantastiskt grepp mellan taglet och strängarna! Så bra har det aldrig varit för mig, inte ens när hartset var nytt från butik. Vilken skillnad mot mina tidigare försök att spela med stråke. Jag kunde inte ana att det skulle vara så här lätt att få ljud ur basen med stråken, även E-strängen fick en bra respons utan att behöva pressa stråken hårt mot strängarna.

Jag som inte använder harts så ofta kommer nog använda mig av ovanstående behandling emellanåt för att liva upp uttorkad harts i stället för att köpa nytt. Prova gärna metoden själv och laborera dig fram till lämplig behandlingstid.

Annonser

2018-03-28 - Posted by | Kontrabas, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: