Basgitarr

Utrustning och tips

DigiTech HT-2 Chromatic Tuner

Jag har länge tänkt köpa en stämapparat i pedalform. Men av någon anledning har jag inte tagit tag i inköpet, förrän nu. Trots allt har jag ju varit mycket nöjd med min Yamaha YT-250 eller den inbyggda funktionen i multipedalen Zoom B3. Den förstnämnda är ju heller ingen pedal och är därför svårare att använda direkt på scenen och B3:an har jag inte längre kvar.

DigiTech_HT-2_Chromatic_TunerUnder en effektpedalrea hos min lokala musikhandlare hittade jag en DigiTech Bass Driver men kunde även fynda en DigiTech HT-2 Chromatic Tuner-pedal på samma försäljningsbord. Perfekt, äntligen tog jag chansen att köpa en riktig pedalstämmare! Det visade sig att just denna serie pedaler har utgått ur Digitech:s sortiment, men det hindrar ju inte för den skull att pedalen var helt ny i kartong.

Pedalen känns mycket gedigen och väger faktiskt en hel del också tack vare metallchassit. På pedalens högra sida hittar vi ingångsjacket och på dess vänstra sida finns till och med två utgångsjack. Utgångsjacken har dock lite olika funktioner; det ena släpper igenom signalen oavsett om pedalen är i påkopplad eller ej medan signalen i det andra jacket stängs av (eng. “mute”) när stämfunktionen är igång. Här har Digitech sett till att signalen är helt direktkopplad från in- till utsignal för att helt minimera signalförluster, därav namnet HardWire. Själva pedalomkopplaren går enkelt att ta lös och agerar då locket till batterifacket där det går att stoppa in ett vanligt 9 V-batteri. Detta lock lossas genom att använda en tele-plugg för att snäppa lös gångjärnen, precis som på Behringers pedaler. På pedalens baksida hittar vi anslutning för extern 9 V-strömmatning, inte helt centrerat utan mer förskjutet åt vänster. Pedalens topp pryds av en lysdiodramp, två funktionsknappar, en ensiffrig digitaldisplay samt en lysdiod för visualisering av att pedalen är igång. Undersidan täcks av en hel gummiduk och gör att pedalen står stadigt på golvet utan att riskera glida runt.

För det första har Digitech stoppat in två moder av stämfunktion i denna pedal; normal och stoboskop. I normalläget agerar lysdiodrampen en digital visare med rätt stämning i centerläget. Detta centerläge lyser blått medan de omgivande dioderna har en avvikande färg. Aktuell ton visas då i den ensiffriga displayen. Normalmoden liknar således Zoom B3 upplägg till punkt och pricka vilket jag uppskattar mycket. Trycker man på pedalens “Mode”-knapp kan man även ställa in att HT-2 skall jobba i stroboskop-läge. Då “rullar” diodrampen då strängen är urstämd och saktar in då man närmar sig rätt frekvens. Till slut sannar “rullandet” när man hamnat rätt. Strobo-funktionen är nog rätt bra men jag är dock lite ovan det och använder mig mest utav normalläget. Kanske kan man få lite mer precision i strobo-läget, men det låter jag vara osagt. Med “Tuning”-knappen kan man välja att justera normalstämningsfrekvensen mellan 437-443 Hz eller att välja dropstämning om en eller två halvtoner.

Enligt instruktionsboken skulle pedalen även levereras med en speciellt framtagen kardborreyta för att fästa pedalen på pedalbord (man byter då ut gummiytan mot kardborreytan) samt en speciell fluorescerande klisterdekal för fotswitchen. Denna självlysande dekal är alltså framtagen för att man skall få lättare att hitta pedalen på en mörk scen. Ingen av dessa två delar följde dock med i kartongen. Förmodligen har de slarvats bort i butik när pedalen visats för presumtiva kunder. Det är dock inget problem för mig då jag ändå inte behöver någon av dem.

Efter att jag sålt min Zoom B3 har jag faktiskt saknat en kromatisk stämpedal trots att jag har några stämapparater i handformat. Men nu har jag faktiskt hittat en värdig ersättare till B3:an och jag klarar mig mycket bra med HT-2 från DigiTech. Att den är helt kromatisk och inte kan ställa om till bas (eller gitarr) är bara ett plus. Pedalen är mycket stadig och känns mycket robust vilket gör att den förmodligen kommer att fungera fantastiskt bra i många, många år.

www.digitech.com

Annonser

2018-04-30 - Posted by | Effekter

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: