Basgitarr

Utrustning och tips

Pennhållare för basistens plektrum, en plektrumhållare

Jag spelar ju inte bas med plektrum särskilt ofta, men det händer vid fler och fler tillfällen då musiken “kräver” det. Men vid de få tillfällen då jag behöver plektrum frågar jag mig alltid själv: var skall jag ha plektrumet tillgängligt när jag inte behöver det i musiken? Ibland behöver jag plektrum precis hela låten igenom och då går det bra att förvara plektrum i byxfickan mellan låtarna. Men de tillfällen då plektrum används bara i delar av en låt, var skall jag ha plektrumet nära tillhands då? Ibland har jag spelat en del av en låt med plektrum och sedan kastat iväg det när jag vet att jag inte behöver det igen. Men om jag skulle behövt spela mer med den lilla plastbiten, då hade det blivit ett problem.

Jag har försökt leta mig fram till olika färdiga lösningar på “mitt” problem, exempelvis:

  • Plektrum i byxfickan
  • Plektrum faststoppat mellan plektrumskydd och basens kropp
  • Plektrumhållare av gummi ute på strängarna ovanför sadeln
  • Plektrumhållare på mickstativ
  • Plektrumhållare på basens stall
  • Plektrum i en ficka på axelbandet
  • Plektrum i en nyckelringsficka
  • Plektrum i speciell plektrumdispenser som fästs med självhäftande tejp på basen

Ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. Jag har till och med försökt fundera ut ett eget sätt att konstruera en plektrumhållare som passar mig och därefter 3D-printa en sån detalj. Men än så länge har jag tyvärr inte kommit på något nytt och smart. Alla andra alternativ i ovanstående lista fungerar till viss del för mig, men inte i alla sammanhang; vissa av mina basar har Guitar_pick_holder_penn_holder_1inget plektrumskydd, jag sjunger sällan och har därför inte heller något mickstativ eller så är det för komplicerat (dvs. tar för lång tid) att ta eller sätta tillbaka plektrum i förvaringsplatsen. Dessutom vill jag heller inte göra någon som helst åverkan på mitt instrument.

Nu har jag emellertid hittat en väldigt smart, enkel och billig lösning som fungerar ypperligt för just mig: en pennhållare från Burde*! Den består av ett clips med en ringfjäder och kostar under 30 kr. I övrigt finns den både i silver- och guldnyans.

Normalt klämmer man fast denna pennhållare i en bok, ett block eller annat anteckningsmaterial och sätter en penna i ringfjädern. Vad som är lite speciellt är att det faktiskt går att klämma in tunna platta objekt i ringfjädern, exempelvis ett vanligt plektrum.

Guitar_pick_holder_penn_holder_2

Den idé som jag såg någonstans på internet var att klämma fast pennhållaren på axelbandet och sedan ha sitt plektrum redo för bruk närhelst det behövs. Principen fungerar med de flesta plektrum, men tyvärr är det några av mina vita som inte fungerar lika bra att trycka fast i fjädern. Jag förstår inte riktigt vad som gör att några (inte alla) av mina vita plektrum inte är lika enkla att trycka fast i fjädern. Det kan kanske handla om någon variation av form, ytbeskaffenhet eller någon tjockleksvariation? Men används plektrum som verkligen fungerar bra att trycka fast i ringfjädern, då fungerar det alltid bra.

Givetvis är man lite klumpig och fumlig de första gångerna man försöker sig på tricket att snabbt ta plektrumet och, efter en stund, sätta tillbaka det i hållaren. Men efter lite kort övning går det nästan blixtsnabbt att byta spelstil mellan finger- och plektrumspel mitt i en låt.

Jag köpte på mig två olika färger av pennhållaren för att kunna matcha mot mekanikens färg på den bas jag spelar på för tillfället. Det kanske låter lite fåfängt, men det kan jag ta! Eftersom vissa axelband är vadderade kan clipset dock behöva böjas ut en aning för att bättre gå att montera. Men det är ju bara en fråga om lite lätt anpassning mot verkligheten.

Har du behov av att byta spelstil mitt i en låt vill ha plektrumet nära till hands kan jag bara rekommendera dig att köpa en pennhållare från Burde* och klämma fast det på axelbandet. Ja, jag är spelklar!

www.burde.com

Annonser

2018-07-12 - Posted by | Övrigt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: