Basgitarr

Utrustning och tips

GEWA McNutt Bass Cradle

Att ha ett bra gitarrställ med sig på gig tycker jag är “ett måste” när jag spelar elbas. Men nu när jag också har möjlighet att dubblera på kontrabas är det inte lika enkelt att ha med mig det lite stora och klumpiga hemma-kontrabasstället på spelningarna. Till en början löste jag det på enklaste sätt genom att lägga ner kontrabasen under de låtar där jag spelade elbas. Det fungerar rätt bra men jag upplever att kontrabasen tar ganska mycket plats då den ligger ner på sidan och dessutom är det lätt att någon (eller jag själv) snubblar över halsen eller den långt utstickande stackeln. Dessutom tar det ganska lång tid att växla mellan de olika basinstrumenten om man också behöver springa runt och ta upp och lägga ner kontrabasen. Finns det något smidigt och gigvänligt alternativ till det fasta kontrabasstället hemmavid måntro?

Jo då. Jag lyckades hitta ett ställ som är mycket enkelt att ta med sig, lätt att fälla ut, fälla ihop samt att kontrabasen står i en greppvänlig position då den är placerad i stativet: GEWA McNutt Bass Cradle. Det är amerikanen Dennis McNutt som konstruerat ett ställ där kontrabasen hänger i instrumentets midja och samtidigt har stöd med stackeln mot golvet. McNutt tillverkade från början denna typ av ställ helt i trä. Eftersom det är lite mer utrymmeskrävande passar det nog mest för hemmabruk, även om den också är hopfällbar på sitt vis. Jag har haft mailkorrespondens med innovatören McNutt och han berättar att han fick kontakt med den tyska leverantören GEWA under en musikmässa i USA. Det ena ledde till det andra och numera finns hans produkt att köpa i ett mycket praktiskt format.

GEWA_McNutt_Bass_Cradle_5   GEWA_McNutt_Bass_Cradle_4   GEWA_McNutt_Bass_Cradle_1

GEWA McNutt Bass Cradle

Hela stället väger bara strax över 1 kg och med den enkla, men funktionsmässiga, gigbagen är det lätt att ta med sig det på spelställena. Delarna av svart aluminium sitter ihop och fälls ut på några få sekunder och de tre benen säkras med tre stycken mellanlänkar på ett mycket smidigt sätt. De ytor som ligger mot kontrabasens midja och baksida är klädd med mjukt gummimaterial. Återigen mycket enkelt och funktionellt!

Om man har en kontrabas med böjd stackel har McNutt även ett ombyggnadsförslag så att en sådan bas också står stadigt i stativet. Då rekommenderar han att en av benen förlängs med en trästav. Men det kan man läsa mer om på hans hemsida www.dennismcnutt.com.

GEWA_McNutt_Bass_Cradle_2   GEWA_McNutt_Bass_Cradle_3

Kontrabas på GEWA McNutt Bass Cradle

“Cradle” betyder vagga på engelska och det är precis vad detta ställ är för kontrabasen. Man låter, helt sonika, sin bas hänga säkert på midjan (dvs. vagga) och sedan får basen stödja mot golvet med stackelns hjälp. McNutt hälsar att det är viktigt att man ser till att basen verkligen hänger på midjan innan stackeln får stöd mot golvet, då riktar instrumentet upp sig själv och lägger sig också rätt med ryggen mot det bakre stödet. Det är denna operation som innovatören kallar för “the McNutt Waggle” (sv. “McNutt-vickningen”). Gör man bara så fungerar stället alldeles utmärkt och basen står mycket tryggt på plats.

Det verkligen fina i kråksången är att basen får en bra upprätt position där det är mycket lätt att både ta instrumentet för att spela men att även ställa undan det snabbt. På så vis behöver man inte positionera sitt instrument i de klassiska golvstativens “gaffel” för midjan eller någon stackel i en kopp på golvet. Det blir i praktiken mycket likt att plocka upp sin elbas från ett vanligt gitarrställ; snabbt och enkelt!

Jag kan verkligen rekommendera detta kontrabasställ ute på spelning. Det enda man behöver bry sig om när man ställer ifrån sig basen är att instrumentet verkligen balanserar på “midjan” innan man låter stackeln vila mot golvet. Då står basen väldigt stadigt. Hemmavid fortsätter jag att använda mitt normala golvstativ då basen får en något mindre golvyta i rummet. Men GEWA McNutt Bass Cradle får följa med på alla spelningar framöver där kontrabasen behövs. Så blir det!

www.dennismcnutt.com

www.gewamusic.com

Annonser

2018-07-13 - Posted by | Gitarrställ, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: