Basgitarr

Utrustning och tips

Slutfinish för greppbräda och slipade bandändar

Peavey_Cirrus_fretend_work

Förra vintern fick jag professionell hjälp att fila till bandändarna på min senast inköpta femsträngade Peavey Cirrus då den torra luften gjort sitt för att band och trä inte skall ha samma bredd. Det var alltså vassa utstickande bandändar som föranledde operationen.

Nu har den gångna torra vintern återigen gjort ett litet mindre intryck på samma bas, men nu var det bara lite småvasst och en mindre finputsning krävdes. Jag plockade då fram min basmekarbänk med tillhörande halsstödskudde och ett set nålfilar och satte igång med projektet.

Efter stort tålamod och noggrant handarbete med nålfilen blev resultatet mycket, mycket bra. Basen blev nästan som ny igen och känslan hos halsen är precis som jag vill ha det. Tyvärr är det ganska lätt att råka nöta lite på halsens trä och lack i samband med filandet. Men förra året fick jag lära mig att det är lätt att rätta till genom att försegla träet med lite lemonoil efteråt, det vill säga med samma olja som jag använder vid rengöring av greppbrädor. Sidorna av halsen polerade jag därmed med en mjuk trasa och lemonoil. Eftertorkning med en torr mjuk trasa gav den sista sluttouchen. Resultatet blev perfekt och nu är basen redo för gig, kanske redan på sista april. Håll utkik!

2019-04-12 - Posted by | Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: