Basgitarr

Utrustning och tips

Zoom 506 II Bass

Zoom_506IIBass2 Multieffekter för elbas finns det en hel uppsjö utav. Zoom 506 II Bass är uppföljaren till 506 Bass och innehåller en förbättrad ljudprocessor med bättre prestanda och fler effekter. Dessutom är skalet mer modernt utformat. Effektboxen är en pedal med två fotkontroller i framkant, en vridbar ratt och tre knappar längre bak på panelen. I mitten på ovansidan sitter ett LED-fönster som visar valt program, effektinställning eller ton vid stämning. På baksidan återfinns tre stycken teleanslutningar vilka är avsedda för anslutning av bas, utgång till förstärkare eller hörlur och en extra styrpedal (bankbyte eller en sk. ”expression”-pedal). På baksidan återfinns även ett uttag för 9V-batteriadapter. Via en lättöppnad lucka på undersidan kan man även driva enheten med fyra stycken 1,5 LR6-batterier. Då kan man spela kontinuerligt cirka 28 timmar.

Zoom_506IIBass Hela skalet är gjort i plast utom undersidan som är av stålplåt. Trots plasten är 506:an relativt stryktålig. Exempelvis har några ljudtekniker trampat på av misstag den och jag trodde att pedalen var helt trasig (av trampljudet att döma), men det fanns inte en skråma på den.

I grund och botten är det tänkt att man skall skapa effektprogram och lagra dessa i de 36 stycken programplatser som finns (sex stycken banker med sex platser i varje). När enheten levereras är dessa platser fyllda med en uppsjö av tänkbara och otänkbara effekter för bas, dock övervägande helt oanvändbara effekter. Man skall dock komma ihåg att de flesta effekter måste ställas in efter vilken bas och vilken förstärkare man har tänkt använda. Ställer man vridratten i läge ”play” är det bara att välja ett effektprogram och spela.

Med vridratten bestäms även vilken parameter i valt program som skall ändras. Man har tillgång till ”patch level”, ”comp/limit/wah”, ”dist” &”gain”, ”EQ/phase” & ”contour”, ”ZNR/amp”, ”mod” och ”del/rev” & ”time”. Vad de olika lägena gör redovisas i listan nedan:

● ”Patch level” sätter utgångsnivån för aktuellt program
● ”Comp/limit/wah” ställer in graden av kompression, limiter eller autawah (två alternativ)
● ”Dist” &”gain” bestämmer distorsionseffekt (12 olika) och graden av förstärkning
● ”EQ/phase” & ”contour” är en parametrisk EQ med möjlighet till phasereffekt
● ”ZNR/amp” kopplar in Zoom Noise Reduction med och utan förstärkarsimulering
● ”Mod” innehåller modulerande effekter så som chorus och flanger
● ”Del/rev” & ”time” ger möjlighet att lägga på efterklangseffekter (fyra olika) på basljudet

Distorsionseffekterna består både av ”rena” ljud som bassar bra till att förhöja basens grund­ljud i finger, plektrum- och slapspel till rena distorderande effekter. De distorderande ljuden går mellan överstyrning via vintage rördist till råa distar. Med måttlig dist så låter även de mest råa ljuden riktigt bra och kan vara användbara.

I paketet med modulerande effekter ingår två choruseffekter, flanger, ”step”, ”cry”, ljud som skall efterlikna bandlösa basar, syntbas samt tonhöjdsförändringar. I den sistnämnda effekten kan pedalens processor lägga till en ton en oktav längre ner men även parallella toner (tex sekund, ters och kvint).

Givetvis kan alla enheter i effektkedjan stängas av i läget ”off” så att man kan få en helt ren signal om man så önskar. Programmeringen är enkel; ställ in de parametrar som önskas och tryck på ”store”. Därefter väljer man en lämplig programplats med hjälp av fotomkopplarna och bekräftar med ännu ett tryck på ”store”.

Min rekommendation är att lära sig de flesta finesserna och den medföljande handboken är relativt bra och lättläst. Man bör dock ha ett tomt program som utgångspunkt för programmering och sedan smakfullt justera och lägga till rimliga nivåer av olika effekter. Då är det relativt enkelt att få till ett bra ljud. De effekter som jag inte har helt kläm på hur de fungerar är de ”rena” disteffekterna och EQ:n. Där måste jag för det mesta slå upp i handboken och läsa hur de fungerar om jag inte chansar.

Är effekterna för de låtar som skall spelas färdigprogrammerade, är det enkelt att hantera apparaten under spel. Med hjälp av de två tryckknapparna väljs vilken bank som skall vara aktivt och sedan växlas programmen upp och ned med hjälp av de två fotomkopplarna. Går man förbi det högsta programmet i programbanken väljs första programmet i nästa bank. Enkelt! Har man en lös enkel fotomkopplare med teleanslutning kan den användas för att byta bank. Ett flertal effekter kan även styras med en extern ”expression”-pedal och då kan man välja att ansluta den i stället till apparaten.

En av de bästa finesserna med 506:an är den inbyggda kromatiska stämapparaten. Genom att trycka på båda fotomkopplarna samtidigt kopplas alla effekter ur (ren signalkedja) och stämfunktionen aktiveras. Då visar displayen aktuell ton och om den är låg eller hög. Detta läget kan även användas om man för stunden vill vara säker på att inga effekter påverkar sin signal. Vill man stämma tyst går det också: tryck på de båda fotomkopplarna samtidigt några sekunder aktiveras det läget i stället.

Vill man prova på en massa effekter till sitt basspel är Zoom 506 II Bass ett bra och relativt billigt alternativ. Ställer man in effekterna smakfullt och inte överdrivet, får man för det mesta bra ljud. Om inte annat kan man ha roligt när man provar sig fram med ”oanvändbara” effekter.

www.zoom.co.jp

2005-07-17 - Posted by | Effekter

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar