Basgitarr

Utrustning och tips

D’Addario EXPPBB170

Bra strängar till akustisk basgitarr är ett måste. Jag har tidigare använt strängar från både Fender och Warwick, men dessa fosfor-bronssträngar har haft en relativt kort livslängd och tappat tonen ganska fort. Kanske är det främst oxidbeläggningar som gör att de tappar tonen relativt snabbt?

DAddario_EXPPBB170Men med D’Addarios ytbelagda roundwound-strängar minskas både oxidering och ökar resistansen mot smutsansamlingar. D’Addario lägger alltså en mycket tunn beläggning av deras EXP Coating på den yttre tråden som i sin tur är lindad på en kärna med ett hexagon-tvärsnitt. Just EXPPBB170 är tillverkade i USA och kommer förpackade i en försluten påsen med kontrollerad atmosfär. Tjocklekarna är 0.045, 0.080, 0.065 och 0.100 och passar basar med standardlängd på mensuren (34”).

Tonen i dessa strängar upplever jag som väldigt balanserad vid rent akustiskt spel och tillräckligt krispiga för att ge atmosfär till lågbasen. Med basen (Ibenez EWB20WNE-NT) inkopplad till förstärkare via inbyggd piezomikrofon, kan tonen kontrolleras mycket bra efter behov genom att variera spelsättet. Det spelar ingen roll om det rör sig om finger-, slap- eller plektrumspel. Känslan vid spel är heller inget fel på och det finns inget som tyder på en plastig beläggning som skulle kunna klibba mot fingrarna.

Dessa strängar är definitivt ett måste för den aktive bassisten med en akustisk basgitarr. Tyvärr kostar de en liten större slant än strängar utan beläggning, men det kompenseras för genom ljudet och den längre livslängden.

www.daddario.com

2010-01-04 - Posted by | Strängar

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar