Basgitarr

Utrustning och tips

Nytt koncept för att montera effektpedal på pedalbord: utveckling pågår

Sedan första prototypen av det nya pedalhållarkonceptet har utvecklingen gått framåt. Dels har pedaldimensionsregistret utökats med än fler monteringsmått för olika pedaler och dels har antalet pedaler försökts klassificeras in i dimensionsgrupper om +/-0.5 mm.

Early_prototype_of_pedal_holder_used_several_weeks

Första prototyp, använd under flera veckor.

Den första prototyphållaren har alltså använts under flera veckor och det har visat sig fungera mycket bra i praktiken. Även om cellgummilisterna har komprimerats en aning håller pedalen sig fast otroligt bra trots det.

Pedalholders_fixed_width_prototypes_3

Ett gäng helt nyproducerade pedalhållare i olika bredder.

Efter att ha försökt gruppera ihop olika pedalmått har ett gäng pedalhållare tillverkats för fyra olika pedalstorlekar. Jag måste erkänna att jag tyckte det såg lite rörigt ut när paketet med leveransen landade på mitt bord.

Pedalholders_fixed_width_prototypes_2   Pedalholder_fixed_width_prototype_incl_EPDM

Pedalhållare för fyra olika bredder på pedaler samt ”Model #60-62” med EPDM cellgummi.

Som tur var hade konstruktionen försetts med en beskrivande text i stil med “Model #60-62” där själva siffrorna avser vilken bredd (i mm) på pedalen som den är tänkt att passa till. Dessa nya fasta prototyper var:

  • #60-61 passar till Darkglass VMT, EHX Nano-serien och de vanliga MXR-pedalerna
  • #94-95 passar till SansAmp BDDI och Darkglass B7K
  • #65.5-66.5 passar till Boss, Mesa Flux och Behringer-pedaler
  • #69-70 passar till EBS Black Label

Den virtuella konstruktionsdatabasen innehåller även fler modeller än dessa.

Rockboard_Solo_incl_pedals_holders_prototypes_fixed_width_2   Rockboard_Solo_incl_pedals_holders_prototypes_fixed_width_3

Tre pedaler monterade på Rockboard Solo med hjälp av pedalhållare.

Efter att ha monterat både självhäftande cellgummilist (EPDM) och kardborreband var det dags att prova detta koncept på mitt Rockboard Solo pedalbord. Liksom tidigare fungerade det mycket bra på varje pedal som monterades. Notera att SansAmp BDDI fick sina hållare monterad tvärs över pedalen jämfört med de “vanliga” pedalerna där hållarna monteras på pedalens bredd.

Boss_LS-2_incl_holder_protoype_with_fixed_width

Pedalhållare “Model #65.5-66.5”.

Även “Model #65.5-66.5” passade bra på Boss-pedaler av vanligt snitt. Man får dock vara lite försiktig med att böja ut bygeln då hållaren monteras på pedalen. Det kan vara risk att bryta av plasten om man tar i för mycket. Men gör man det rätt är det inga problem: sätt i pedalen lite snett och låt den glida ner i hållaren. Då cellgummilisten har satt sig efter någon dag är det dock lite lättare att montera pedalerna.

Justerbart_koncept_60mm_1_20160311   Justerbart_koncept_90mm_1_20160311

Ett första utkast till koncept för pedalhållare med varierbar bredd.

Nu går utvecklingen in i nästa fas. Pedalhållarkonstruktionen skall anpassas till att bli justerbar för olika pedalbredder. Ett första utkast till detta har redan skissats upp i ett CAD-verktyg. Detta koncept passar pedaler mellan 60 och 90 mm. Med andra ord skulle en och samma pedalhållare kunna passa samtliga ovanstående pedaler.

Idén verkar lovande men det kommer att behövas en del justeringar och anpassningar av konstruktionen. Förmodligen kan man minska behovet av antal olika storlekar på pedalhållare. Kanske räcker det med 4-5 olika hållare för att täcka nästan alla effektpedaler. Möjligtvis kan man komplettera med modeller avsedd för pedaler med udda former, exempelvis runda.

Håll utkik, med all säkerhet kommer arbetet fortskrida och rapporteras framöver!

2016-03-14 - Posted by | Byggprojekt

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar