Basgitarr

Utrustning och tips

Nytt koncept för att montera effektpedal på pedalbord: mot färdigt koncept

Nu har projektet med att skapa en ny typ av fästanordning för effektpedaler på pedalbordet fortsatt framåt. Sedan den tidigare prototypen har konstruktionen förfinats och det delbara konceptet håller ihop än bättre än förut.

pedalhållare_prototyp3_2_beskuren   pedalhållare_prototyp3_1_beskuren

Delar till den nya prototypen utskrivna och ihopsatta.

Till skillnad mot förut har det tillkommit en skjutbar låsning som har till syfte att hålla ihop “gaffelns” delar vid belastning. Måtten hos den nya versionen av pedalhållaren visade sig dock vara väldigt precisa (dvs. små toleranser) och det är mycket lätt att delarna kilar ihop alldeles för hårt. Speciellt håller den nya skjutbara delen mycket hårt ihop hållarens delar.

pedalhållare_prototyp3_3_beskuren

Lite filande för att få delarna att passa perfekt.

För att enkelt kunna prova konstruktionen fullt ut filade jag på insidan av den skjutbara delen så att den breddades tillräckligt för att de mekaniska delarna skulle sitta ihop ledigt men fast. Givetvis appliceras även cellgummi på greppytornas insidor.

pedalhållare_prototyp3_8_beskuren   pedalhållare_prototyp3_6_beskuren

Hållare med låsning i öppet läge och justering till rätt bredd.

pedalhållare_prototyp3_5_beskuren   pedalhållare_prototyp3_4_beskuren

Låsning av hållare för att säkerställa att delarna inte går isär.

Då låsningen är i öppet läge är den skjuten så långt ifrån “gaffelns” ytterände som möjligt. Därmed går det att dela på hållarens halvor för att justera bredden mot aktuell pedal. När halvorna har klickat ihop skjuts låsdelen ut över “gaffelns” yttre. På så vis undviks att delarna vill sära på sig och lossna. Just den här prototypen klarar av att hålla pedaler med breddmått mellan ca 60 och 80 mm, vilket är en stor del av de vanligaste pedalerna som finns på marknaden. Möjligtvis skulle två modeller till behövas, en som klarar pedaler mellan 30-40 mm bredd och en som kan hantera pedalbredder mellan ca 80 och 125 mm.

pedalhållare_prototyp3_7_beskuren   20160516_211346_beskuren

Pedalhållare i sitt yttersta läge och monterad på pedal.

Än har jag inte hunnit prova konstruktionen på mitt pedalbord, men att klämma fast den på en pedal är enkelt och hållaren sitter bra. I och med låsdetaljen erhålls en bygel som känns mycket solid och, i princip, uppför sig som en pedalhållare med fast bredd.

Nästa steg är att prova denna konstruktion på ett pedalbord och därefter justera tillverkningsunderlaget efter de förändringar som bör göras. Till att börja med behöver toleranskedjor och mått ses över så att funktion säkerställs utan risk för att delarna kilar ihop alldeles för hårt.

Håll utkik, projektet fortsätter eftersom konstruktionen fungerar!

2016-05-25 - Posted by | Byggprojekt

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar